Temagruppe om kompetenceudvikling
Bygge- og anlægssektoren er i færd med en stor omstilling, der skal sikre en mere bæredygtig fremtid. Omstillingen udfordrer konventionel viden og konventionelle indkøb, metoder og løsninger i hele værdikæden, og det kræver flere og nye kompetencer at kunne håndtere disse udfordringer.
Denne temagruppe arbejder for at identificere konkrete, fremtidige videns- og kompetencebehov hos de forskellige aktører i værdikæden, og for at tilvejebringe betingelserne for at kompetenceudviklingen kan finde sted i praksis.
Nogle udfordringer er systemiske ift. indholdet og udbuddet af uddannelser, andre udfordringer handler om at skabe betingelserne for at efteruddannelse kan finde sted, og endelig handler det om at sikre det rigtige matche mellem udbud og efterspørgsel i kompetenceudviklingen.
Målet for temagruppen er bidrage til at højne vidensniveauet og det nødvendige kompetenceløft i branchen, der skal gøre den i stand til at opfylde de politiske og branchemæssige bæredygtighedsstrategier.
Aktuelle emner i temagruppen
Gruppens arbejdsgrundlag for perioden 2024-2026 er under revision og offentliggøres snarest.


Temagruppe om LCA, data og dokumentation
Der er grundlæggende for lidt viden om byggeriets klimabelastning, og datagrundlaget er i dag stadigt meget spinkelt. Dette gælder især, når der ønskes separate vurderinger afhængigt af bygningstype, grundforhold, udformning, anvendelse, renoveringsgrad osv.
Aktiviteterne i denne temagruppe har fokus på at diskutere og udvikle forslag til strukturer og løsninger, der kan sikre, at data og beregninger fra forskellige interessenter opsamles og gøres tilgængelige, så der i fællesskab bliver etableret det bedst mulige grundlag for fremtidige analyser og beslutninger samt for udvikling af nye redskaber.
Temagruppen har bidraget med en række udgivelser, som du finder i filarkivet
Aktuelle emner i temagruppen
Byggeriets klimabelastning – både nybyg og renoveringer
Kendte metoder og løsningers potentialer, konsekvenser og effekt på reduktion af nybyggeriets klimabelastning
Kvaliteten i LCA-beregninger ved vurdering af byggeprojekters klimabelastning
Temagruppe om bygningsreglementet
Social- og Boligstyrelsen har med ny strategi for helhedsorienteret bygningsreglement lanceret en række ønsker til forenkling, digitalisering og ændringer, der skal bringe reglementet i synk med kravene om bæredygtighed i de bygninger, vi bygger, renoverer og transformerer.
Alene med grænseværdierne for CO2-udledning fra byggeriet fra juli 2025 opstår der udfordringer med den måde, vi byggeri på i dag og de materialer vi bruger – om det er nye eller genbrugte, og samtidig skal der tages hensyn til en generel reduktion af ressourceforbruget.
Der forestår en række analyser og diskussioner om, hvordan vi når i mål med de grønne ambitioner, samtidigt med at vi fortsat sikrer sunde, sikre og omkostningsoptimale bygninger.
Denne temagruppe arbejder for at identificere de væsentligste udfordringer i transitionen af bygningsreglementet og hvilke tiltag branchen selv kan bidrage med i den sammenhæng.
Aktuelle emner i temagruppen
Gruppens arbejdsgrundlag for perioden 2024-2026 er under revision og offentliggøres snarest.
Temagruppen har bidraget med en udgivelse om dilemmaerne i bygningsreglement versus bæredygtighed, som du finder i filarkivet

Temagruppe om alment teknisk fælleseje
Alment teknisk fælleseje er ikke noget nyt fænomen, men er karakteriseret ved at være bagudrettet, forstået som at den indbyggede viden i høj grad bygger på erfaringer. Dette sikrer på den ene side, at vi bygger med høj sikkerhed og kvalitet, men på den anden side at introduktionen af nye, mere bæredygtige metoder og materialer har en meget lang indfasningstid.
Med Social- og Boligstyrelsens nye strategi for helhedsorienteret bygningsreglement lægges op til at se på alment teknisk fælleseje med nye øjne, både i forhold til samspillet med bygningsreglementet og i forhold til, hvordan ny viden tilvejebringes, distribueres og anvendes, samt ansvarsfordelingen mellem styrelsen og branchen selv.
Denne temagruppe har til opgave at identificere problemstillingerne heri og fremkomme med anbefalinger til, hvordan samspillet kan fungere i et fremadrettet perspektiv, der fortsat sikrer sikkerhed og kvalitet i byggeriet, men samtidigt accelerer anvendelsen af nye bæredygtige løsninger.
Aktuelle emner i temagruppen
Gruppens arbejdsgrundlag for perioden 2024-2026 er under revision og offentliggøres snarest.
Filarkiv: Viden og værktøjer til bæredygtigt byggeri
Deltagere i strateginetværket
Arkitektforeningen
BL – Danmarks Almene Boliger
Brancheforeningen Danske Byggecentre
BUILD – Aalborg Universitet
BYG-ERFA
Byggeskadefonden
Bygherreforeningen
CONCITO
Danske Arkitektvirksomheder
Dansk Byplanlaboratorium
Dansk Beton
Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut
Dansk Erhverv
Danske Regioner
Danske Tegl
DI Byggeri
DTU Sustain
Ejendom Danmark
Energiforum Danmark
Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar
Foreningen af Rådgivende Ingeniører
F&P – Forsikring & Pension
Grundejernes Investeringsfond
Ingeniørforeningen IDA
Kommunernes Landsforening – KL
Konstruktørforeningen
Landsbyggefonden
Miljømærkning Danmark
MOLIO
Realdania
Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Rådet for Grøn Omstilling
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Teknologisk Institut
Træinformation
VELTEK
We Build Denmark