I Strateginetværkets temagruppe om nye forretningsmodeller i den bæredygtige omstilling, har der været særligt fokus på cirkulært byggeri. Som inspiration til resten af branchen har gruppen samlet en række cases fra ind- og udland, som kan vise vejen til nye måder at tænke og forstå et cirkulært byggemarked. Målet er at accelerere udviklingen, så vi får opbygget et mere stabilt marked for især genanvendelige byggematerialer. Eksemplet her er 2 Finsbury Avenue, Broadgate i London. Det er et højhusbyggeri med cirkulære løsninger i hjertet af Londons finansdistrikt. Arkitekt og rådgiver på cirkulær økonomi var 3XN og GXN

Kontorbyggeriet har ændret sig i London efter Covid. Flere arbejder hjemmefra, og møder du ind på kontoret, skal det have førsteklasses faciliteter. Derfor bliver kontorbygninger fra 1970’erne og 1980’erne i stigende grad erstattet af nye moderne kontorbygninger med en bedre performance på indeklima, arbejdsmiljø og ESG.
Takket være en vejledning fra Greater London Authority er der begyndt at komme flere cirkulære løsninger i de nye bygninger. Vejledningen hedder Circular Economy Statement Guidance og skal udfyldes i forbindelse med ansøgningen om byggetilladelse. Vejledningen tvinger developerne til at forholde sig til det, de river ned og skubber projekterne i en mere cirkulær retning, fortæller Kåre Stokholm Poulsgaard, der er partner og head of Innovation i konsulentfirmaet GXN, der udspringer af tegnestuen 3XN:
- Marks & Spencer fik inddraget tilladelsen til at rive deres gamle butik på Oxford Street ned for at bygge nyt i et meget offentligt forløb, efter der blev sået tvivl om projektets miljøprofil. Det har skabt en vis nervøsitet blandt developerne. Man vil hellere være på den sikre side, så derfor bliver der sat penge, tid og energi af til at undersøge og finde cirkulære løsninger på nye projekter. Samtidig er flere bygherrer blevet meget mere ambitiøse. De vil gerne vise, at de er forrest på den bæredygtige dagsorden. Resultatet er, at vi ser mange flere cirkulære løsninger i nybyggeriet.
Flagskib med cirkulære løsninger
En af de ambitiøse bygherrer er British Land, som har hyret 3XN og GXN til at stå i spidsen for højhusprojektet 2 Finsbury Avenue ved Liverpool Street Station. Projektet består af to højhuse på 35 og 21 etager samt en podiebygning i 12 etagers højde. Bygningerne skal certificeres med BREEAM Outstanding og opføres med lav CO2 udledning i opførsel og drift, cirkulære løsninger og en høj grad af fleksibilitet til fremtidige behov. GXN har kortlagt alle ressourcer i de to bygninger, der skal rives ned for at give plads til de nye højhuse.
“Vi har kortlagt ressourcerne og materialerne i bygningerne for at identificere potentialer for genbrug eller upcycling. Kortlægningen inkluderer også anslåede miljøbesparelser, omkostninger ved den nye brug af materialerne, risiko, og hvor materialerne vil ryge hen, hvis ikke de bliver brugt igen. Ud fra kortlægningen har vi udviklet et upcycling-katalog med skræddersyede ideer til genbrug og upcycling i det nye projekt”, siger Kåre Stokholm Poulsgaard.
Aluminiumsfacader genbruges i interiøret
Kataloget identificerer de materialer, der skal høstes fra den gamle bygning, og hvordan de skal demonteres for at kunne bruges igen og udnyttes bedst muligt over længst mulig tid. Kortlægningen har bland andet vist, at aluminiumsfacaderne kan bruges igen i den indvendige indretning.
“En af de store udfordringer i denne type projekter er tiden. Det handler ikke kun om, hvilke materialer vi kan genanvende, men også hvad vi reelt set kan nå at redde, inden nedrivningen går i gang. Vi skal finde samarbejdspartnere, regne på omkostningerne ved at genbruge det gamle aluminium, finde opbevaringsplads og lave mock ups på, hvordan den indvendige vægbeklædning kan se ud, som kunden skal godkende. Alle dele tager tid, og tid er lige præcis det, vi ikke har ret meget af, for projektet fortsætter jo ufortrødent”, siger Kåre Stokholm Poulsgaard.

Udfordringen er organisatorisk – ikke teknisk
Læringen i projektet er, at de fleste tekniske løsninger til upcycling findes. Den største udfordring er det organisatoriske. Alle parter skal arbejde sammen på en ny måde, og det er der ikke sat tid og penge af til:
Hvis vi skal stimulere efterspørgslen på cirkulære løsninger, skal vi forstå beslutningstagernes barrierer. Beslutningstagerne skal have klarhed over alle dele af processen lige fra hvem, der piller aluminiummet ned til, hvor det skal opbevares henne og hvad det koster. Logistikken fylder sindssygt meget. Flere af vores ideer døde, fordi vi ikke kunne nå at indhente al information i forhold til tidsplanen. Vi har derfor brugt projektets erfaringer til at udvikle en proces for, hvordan vi imødekommer de mange udforinger på en mere tidssvarende måde.
Modellen i London kan kopieres
Uklarhed omkring proces, omkostninger og risiko ved de cirkulære løsninger afholder mange developere og bygherrer i Danmark fra at implementere cirkulære løsninger i deres projekter. Det smarte ved modellen i London er, at bygherren ikke rigtig har et valg. Hvis byggetilladelsen skal i hus, skal der tænkes i cirkulære løsninger, fremhæver Poulsgaard:
“På 2 Finsbury Avenue skulle vi udfylde en predemolition audit, hvor vi kortlagde de eksisterende bygninger. Nu er kravene skærpet, så developerne skal svare på, hvordan de vil bevare og genbruge så meget af de eksisterende bygninger som muligt. Det smarte ved vejledningerne er, at det ikke er lovgivning. Det er vejledninger til at udfylde dokumenter, der diskuteres i processen mod at få en byggetilladelse. På den måde bruger bystyret deres magt til at presse på for en mere bæredygtig profil på projekter, og hvad det indebærer kan udvikle sig hele tiden. Det er ret godt tænkt”, slutter Kåre Stokholm Poulsgaard.