I Strateginetværkets temagruppe om nye forretningsmodeller i den bæredygtige omstilling, har der været særligt fokus på cirkulært byggeri. Som inspiration til resten af branchen har gruppen samlet en række cases fra ind- og udland, som kan vise vejen til nye måder at tænke og forstå et cirkulært byggemarked. Målet er at accelerere udviklingen, så vi får opbygget et mere stabilt marked for især genanvendelige byggematerialer. Et eksempel er Fischer Lighting. Virksomheden arbejder målrettet med upcycling, recycling og levetidsforlængelse af lysarmaturer med en mission om at reducere ressourcespild.

Fischer Lighting blev dannet i 2016 som et spinoff af den 100 år gamle Røder & Mortensen eftf. Aps (R&M-EL). Partner & Business Development Director Lars Elmvang tog initiativ til Fischer Lighting sammen med sin far for at gøre op med Brug og Smid Væk-kulturen indenfor belysning. I 2019 blev virksomheden solgt fra R&M-EL.
Hvert år ender millioner af brugbare lysarmaturer som affald og erstattes af lysarmaturer, som ikke kan repareres. Et af Fischer Lightings projekter med 3500 lysarmaturer viste en besparelse på 12,3 tons stål, 38.500 kg CO₂ og mere end 4 millioner liter vand ved at bruge upcyclede armaturer i stedet for nye. Dertil kommer mindre luft og vandforurening fra metalproduktionen. Alligevel har Fischer Lighting måtte kæmpe for at få fodfæste i markedet:
“Vi har mødt en masse udfordringer undervejs. Det er i høj grad kassetænkningen, som spænder ben for os – især i offentlige udbud, hvor der er et ensidigt fokus på de direkte omkostninger her og nu. Men de direkte omkostninger står kun for 20% af de samlede udgifter i den samlede levetid. Det er som at se isbjerget og ignorere alt, hvad der er under vandet,” siger Lars Elmvang.
Ensidigt fokus på pris
I de offentlige udbud vægter her og nu prisen ofte 100%. I stedet skulle kvalitet, bæredygtighed og totaløkonomi vægte en tredjedel hver, mener Lars Elmvang og efterlyser en mere bevidst indkøbspolitik ude i kommunerne:
- Sidste år indsamlede vi mere end 40 tons gamle lamper. Det viser, hvor akut problemet er. Vi har brug for at skabe strukturer, der fremmer genbrug og upcycling i indkøbene. Kommuner og store indkøbere kunne med fordel sende deres medarbejdere på kurser i at købe ind, så de ved hvilke krav, de skal stille for at få mere bæredygtige produkter.
Tre upcycling koncepter
Fischer Lighting har tre koncepter. I Fischer ReUse bliver gamle lamper indsamlet, istandsat og får en ny LED-indsats. I Fischer ReDesign bliver gamle armaturkasser genbrugt i et nyt design, mens Fischer ReCreate bruger upcyclede materialer til at skabe nye lamper. Alle lamper bliver designet for adskillelse med længere levetid til følge og samlet i Danmark af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Dertil kommer en garanti på to år ligesom nye lamper.
“Der er mange, som tror, at upcyclede lamper er grimmere, har en dårligere kvalitet og koster mere. Det er nogle af de myter, vi kæmper imod. Heldigvis oplever vi, at der er ved at ske et skred i opfattelsen. De private virksomheder er blevet mere bevidste om deres ansvar for planeten – godt hjulpet på vej af den nye ESG-rapportering,” siger Lars Elmvang.

Store udgifter til lager
Fischer Lighting får partier på flere tusind udtjente lamper fra store spillere som H&M og Netto. De afholder udgifterne til sortering og transport mod at få lamperne til en lav pris eller gratis. Denne model betyder, at prisen kan komme ned i et konkurrencedygtigt leje, og lamperne udbydes i et stort volumen. Når der er tale om partier med færre armaturer, bliver lamperne omdannet til limited editions med deres egen unikke historie.
“Vi afholder mange udgifter til opbevaring, fordi vi har så store mængder. Derfor kunne det være rigtig interessant med en materialebørs som Circue, så vi kan sælge lamperne, før de er taget ned og skal på lager,” siger Lars Elmvang.
Klar til nye markeder
Efter flere år op ad bakke er tiderne for alvor vendt for Fischer Lighting. De har netop afsluttet et stort projekt med Olav de Linde i Odense, de har også været involveret i projekter med Novo Nordisk, Coloplast, DEAS, Velliv og PensionDanmark. Nu er det tid til at skalere forretningen op:
“Vi skal udvide vores produktionskapacitet og eksportere mere. Vi har hentet en ny direktør ind, som skal hjælpe os med at skalere op, og vi er begyndt at levere til svenske projekter. Vi vil gerne beholde den sociale bæredygtighed med mennesker på kanten af arbejdsmarkedet som en del af arbejdsstyrken, så lige nu leder vi efter det rigtige set-up. Vi arbejder på et super spændende stadie, så jeg glæder mig til at se, hvor vi er om fem år,” slutter Lars Elmvang.