I Strateginetværkets temagruppe om nye forretningsmodeller i den bæredygtige omstilling, har der været særligt fokus på cirkulært byggeri. Som inspiration til resten af branchen har gruppen samlet en række cases fra ind- og udland, som kan vise vejen til nye måder at tænke og forstå et cirkulært byggemarked. Målet er at accelerere udviklingen, så vi får opbygget et mere stabilt marked for især genanvendelige byggematerialer. Et eksempel er Circue som er en digital dataplatform, der gør det muligt for aktører i byggebranchen at få adgang til genbrugsmaterialer og datadrevne beslutningsværktøjer, der fremmer bæredygtig renovering og transformation af bygninger.

Kimen til Circue blev lagt i slutningen af 2020, da Matter by Brix, Twenty Fifty Futures, J.Jensen, Tredje Natur, HD Lab, Teknologisk Institut og SDU sammen fire markedspartnere Danica Ejendomme, Roskilde Kommune, Middelfart Kommune og Lejerbo fik støtte af Realdania og Innovationsfonden til at udvikle en digital platform for genbrugsmaterialer.
Forskningsprojektet afleveres endeligt ultimo marts 2024. Realdania støtter den næste fase med udvikling frem mod en MVP, som skal være klar primo 2025. Samtidig går en indsats i gang med at finde investorer til den digitale platform, der undervejs i forskningsprojektet har fået mere fokus på renovering og transformation.
Der er et stigende ønske om at bevare og transformere vores eksisterende bygninger ud fra bæredygtighedshensyn. Så vi har både bygget en børs for genbrugsmaterialer og skabt en bygnings- og materialedatabank, der fremmer renovering og transformation, siger partner i Circue Lene Brix.
Genbrugsmaterialer kan bruges direkte i Revit
Den digitale materialebørs gør det muligt at eksportere genbrugsmaterialer fra markedspladser som Genbyg, J Jensen og Greendozer ind i Revit via et designværktøj, så rådgivere og entreprenører kan få et overblik over tilgængelige genbrugsmaterialer på markedet. På den måde kan arkitekterne teste forskellige genbrugsmaterialer af i designfasen og finde frem til lige netop det materiale, der passer til deres projekt:
Børsen giver et godt overblik over markedet for cirkulære byggematerialer. Du kan eksperimentere med forskellige materialer og se deres effekt på både det økonomiske og miljømæssige regnskab. Markedspladserne betaler så en transaktionsomkostning til os, hvis deres materiale bliver valgt i et projekt og solgt gennem Circue, siger Lene Brix.

Data viser, hvad bygningen er værd
Dataværktøjet giver et overblik over den enkelte bygnings materialesammensætning og indlejrede CO2. Dataene skal gøre det lettere for bygningsejere at beslutte om en bygning skal renoveres, transformeres eller rives ned.
Vi oplever, at der er mange holdninger i markedet om, at cirkularitet er for dyrt, for risikabelt og ikke investeringen værd. Vores værktøj klæder bygningsejerne på til at træffe beslutninger om deres bygningers fremtid på et informeret grundlag, siger Lene Brix.
Dataværktøjet giver et overblik over ejendommens materialesammensætning ved at trække offentligt tilgængelige data og kombinere det med Circues typologistudie af i boligetageejendomme. I den færdige platform vil flere bygningstypologier komme med.
Vi har udviklet en algoritme, der trækker data fra BBR og Kortforsyningen og kobler det med vores viden om bygningernes sammensætning. Fra vores studie ved vi fx, at en ejendom fra 1850-1860 oftest er bygget med bjælkelag af indskudsler med underliggende forskalling og pudslag. Den viden bliver koblet med data, geometrier og volumen på bygningen, så vi kan give et kvalificeret automatiseret bud på, hvad bygningen indeholder af materialer på et antagelsesniveau, siger Lene Brix.
Fokus på reelle risici
Dataværktøjet skal afdække de reelle risici ved en renovering eller transformation og give ejerne et detaljeret beslutningsgrundlag. Derudover giver platformen data til ESG- rapporteringen. Circue arbejder pt. at få koblet energimærkerne til platformen, så der også er data på det operationelle energiforbrug i bygningen.
En renovering får ofte pålagt en masse risiko, som gør businesscasen dyrere og trækker i retningen af en nedrivning fremfor en renovering eller transformation. Værktøjet afdækker den reelle risiko, giver et overblik over ejendommens værdi i indlejret CO2 samt fremtidige potentiale. Vi fortæller ejerne, hvad de har, og hvad det er værd, så de kan træffe de bedste bæredygtige beslutninger, slutter Lene Brix.